Systemisk Lupus Erythematosus (SLE)

Lupus

Systemisk Lupus Erythematosus (SLE), ofte bare kalt lupus, er en kronisk revmatisk sykdom som gjør immunforsvaret overaktivt. Det dannes spesielle antistoffer i blodet som angriper kroppens eget vev i ulike organer.

Hyppigst er forekomsten i hud, ledd, nyrer, hjerte, blod, og hjerne. Ti ganger så mange kvinner som menn rammes, og de fleste får sykdommen i alderen 15 til 45 år.

Symptomer

Plagene ved lupus varierer ut fra hvilket organ som er angrepet, men typisk er at man har gode og dårlige perioder. De dårlige periodene er preget av blant annet tretthet, morgenstivhet, håravfall, leddsmerter, utslett, hodepine, humørsvigninger, blod og eggehvite i urinen, samt tørre slimhinner.

Hvordan stille diagnosen

Det kan ofte ta lang tid før diagnosen stilles hos lege. Dette skyldes at sykdommen ofte bruker tid på å utvikle seg, og i begynnelsen kan det være vanskelig å vite hva slags revmatisk sykdom som er under utvikling. Når revmatologen skal stille diagnosen, brukes en liste som inneholder 10 spørsmål som han må svare på. Dersom minst 4 av disse spørsmålene kan besvares positivt, stilles diagnosen.

Behandling

Får å behandle lupus kreves innsats fra et helt team av fagfolk;

  • Revmatolog
  • Sykepleier
  • Fysioterapeut
  • Ergoterapeut
  • Sosionom
  • Ortopediingeniør
  • Revmakirurg

Slike revmateam finnes ved alle revmatologiske sykehusavdelinger rundt omkring i landet, og de samarbeider nært i behandlingen av hver enkelt pasient.

Hva kan man gjøre selv

I motsetning til tidligere lever de fleste med SLE nå like lenge som alle andre. Det har vist seg at SLE-pasienter har større risiko enn andre for å utvikle hjerte-karsykdom når sykdommen ar vart en tid. Dette skyldes både sykdommen selv og ikke minst bivirkninger av kortisonbehandling. Det er vanlig at kolesterolet er forhøyet, og det bør behandles aktivt med diett og eventuelt kolesterolsenkende medisiner.

For å hindre hjerte- karsykdommer er det også viktig å holde et sunt kostholdholde seg slankog drive daglig fysisk aktivitet. Høyt blodtrykk skal behandles. Røyking øker risikoen for hjerte-karsykdommer og forverrer sykdomsaktiviteten.

Kilde: Norsk Revmatikerforbund

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s