Multippel Sklerose (MS)

Hvilke symptomer ser vi ved MS?

MS omfatter inflammasjon i sentralnervesystemet som etterfølges av tap av de beskyttende myelin kjedene som omgir nervefibrene [demyelinisering]. Myelinet virker som isolasjonsmateriale som omgir og beskytter elektriske ledninger. Når myelinet tar skade vil ikke nerveimpulsene kunne overføres så hurtig og effektivt som de skal. Som et resultat av den inflammatoriske prosessen vil det oppstå skadde områder [lesjoner eller plaques] i hjerne og ryggmarg som i sin tur gir ulike nevrologiske symptomer.
Vanlige symptomer kan være synstap, nummenhet og vissenhet, kraftsvekkelse, ustø gange, dobbeltsyn, økt trøttbarhet, varmeintoleranse, delvise eller fullstendige lammelser og en fornemmelse av elektrisk støt langs ryggsøylen ved bøyning i nakken. Symptomene kan forsvinne etter et akutt attakk, men kan også bli værende.
Symptomene kan forverres etter som tiden går. For personer med et progressivt sykdomsforløp kan symptomene gradvis forverres med tiden uten hurtige eller plutselige forandringer.

Symptomer som er forbundet med akutte forverringsepisoder utvikler seg vanligvis i løpet av timer til dager. De kan vedvare noen dager eller uker, og vil deretter helt eller delvis forsvinne med eller uten noen form for behandling. Nye forverringsepisoder opptrer med irregulære mellomrom.

• MS er en kronisk betennelsessykdom i det sentrale nervesystemet som kan forårsake forskjellige grader av uførhet. Noen får symptomer bare én gang, så går symptomene tilbake. Andre blir sterkt handikappede.
• MS rammer hvert år mellom 250 og 350 personer i Norge. I dag lever mellom 7000 og 8000 mennesker i Norge med MS. Norge er et av de land i verden som har flest MS-rammede sett i forhold til folketallet.
• Symptomer kan være nummenhet, synsforstyrrelse, nedsatt gangfunksjon, lammelser i armer og bein, balanseproblemer, svimmelhet, problemer med finmotorikken og kronisk utmattelse.
• MS er over dobbelt så vanlig hos kvinner som hos menn.
• MS er den sykdommen som hyppigst fører til uførhet hos unge voksne i den vestlige verden.
• MS-gåten er ikke løst. Man vet ennå ikke hva som forårsaker sykdommen. Antagelig spiller både genetisk disposisjon og miljø inn.
• MS kan i dag ikke helbredes, men bremses og lindres.
• MS er normalt ikke en sykdom man dør av, men en sykdom man dør med.
Kilde: MS-forbundet

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s