Flåttbårne sykdommer

Det finnes en rekke flåttbårne sykdommer som kan smitte over til dyr og mennesker. Dog er ikke forekomsten like stor av alle – og hvor mange mennesker som har blitt smittet av de ulike, er høyst usikkert. Det finnes i dag ikke en meldeplikt for disse sykdommene. Det er derfor uavklart hvor høy smitterisikoen er.

Anaplasmose

 Anaplasmose er en utbredt sykdom blandt dyr i Norge, og kan være veldig alvorlig med dødlig utgang for dyrene. Den er ikke så vanlig hos mennesker, og de som får dette har ofte milde symptomer. Om den kan forbli en kronisk lidelse vites i dag ikke.

Symptomer på Anaplasmose kan være feber, hodepine, muskelsmerter og leddsmerter.

Babesiose

Babesiose er en sjelden sykdom som først og fremst rammer mennesker uten milt. Sykdommen kommer fra blodparasitten Babesia.

Symptomer på Babesiose kan være; feber, influensa-lignende sykdom, utmattelse, hodepine, frysninger, svetteanfall, muskelsmerter, leddsmerter og mørkfarga urin.

Det er kun ett kjent bekreftet tilfelle av Babesiose i Norge.

Bartonella

Bartonella sp. er en bakterie som kan finnes både hos mennesker og dyr. Den overføres ofte via hjortelusflue eller skogsflått. Av og til kan den også smitte fra kjæledyr, f.eks. katt, til mennesker.

Symptomer på Bartonella sp. kan være utmattelse, muskelsmerter, lever og/eller milt forstørrelse, magesmerter, hodepine, kognitiv dysfunksjon, hovne lymfekjertler.

Lyme Borreliose

Lyme Borreliose kommer fra en bakterie som kan finnes i flått.

Symptomene er varierende og mange. Noen av de kan være vedvarende utmattelse, sterkt redusert korttidshukommelse, hjernetåke og smerter i muskler og ledd. Hos noen kan man også se hudutslett, synsforstyrrelser, koordineringsproblemer, lammelser og forstyrrelser i autonome funksjoner som puls og temperatur­regulering. I tillegg har mange depresjoner og sterke humørsvingninger.

De fleste symptomene variere i styrke og er ikke tilstedeværende samtidig. Ikke alle får alle symptomer heller.

TBE – Tick Borne Encephalitis

TBE er ett virus som kan gi hjernehinnebetennelse. Viruset overføres til mennesker fra mus via flått.

Noen symptomer første uka kan være feber, hodepine og muskelsmerter. Deretter kan en del (ca. 30%) få symptomer på hjernebetennelse ( søvnløshet, forvirring, evt. oppkast, nakkestivhet og pareser). Ofte en langvarig periode med hodepine, konsentrasjonsvansker og søvnvansker. Nevropsykiatriske symptomer, hodepine, balanse-og bevegelsesproblemer er vanlige.

Det finnes vaksine mot TBE.

Tularemi

Tularemi er en bakterie som ofte finnes i ville dyr. Smitte til mennesker kan skje via kontakt med syke dyr, drikke infisert vann, flåttbitt eller myggstikk.

Symptomer på Tularemi kan være sår som ikke vil gro, ellers er typiske symptomer infiserte hovne lymfeknuter, feber.

Kilde: lyme.no

Flåttbårne sykdommer er i dag et omstridt tema i Norge. Noen mener at utredning og diagnostisering av disse sykdommene er for dårlig – og at det er mange feildiagnostiserte. Andre mener det hele er overdramatisert.

Hva som er rett eller galt i denne diskusjonen tar ikke vi stilling til. Det vi derimot ønsker er MER FORSKNING for å finne svarene.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s